Kunsthal Vejle - Admiral og Sørgekåbe

Untitled photo

Admiral og Sørgekåbe
Et kunstværk i dialog med Vejle


Billedkunstneren Kate Skjerning er inviteret af Kunsthal Vejle til at skabe en kunstnerisk begivenhed med Vejles natur, kultur- og industrihistorie som omdrejningspunkt. Her gives publikum en mulighed for at lære byen og stedets kulturhistorie nærmere at kende.

Kate Skjerning arbejder typisk med stedsspecifikke værker, med landskaber og kulturfortællinger som bagtæppe. Hun bor i vestjyske Oksbøl og samarbejder med fotografen Niels Linneberg. I Admiral og Sørgekåbe får vi forskellige elementer at se, når Kate Skjerning udfolder den inspiration, som Vejle specifikt har sat i gang hos kunstneren. Byens fortid som tekstilby spiller en betydelig rolle i kunstværket.

Tidligere har Kate Skjerning skabt bemærkelsesværdige kunstværker som kuplen Fandens Mælkebøtte til Tirpitz bunkeren i Blåvand, Pop-Up events med nitten Covid-19 Fuldmåner omkring Oksbøl Plantage, The Colored Sea af genbrugte fiskenet til Wadden Tide Festival, og tekstilbaserede skulpturer foruden tegning og grafik.

Titlen Admiral og Sørgekåbe er hentet fra digtsamlingen Sommerfugledalen - et requiem, skrevet i 1991 af forfatteren Inger Christensen, født i 1935 i Vejle.

Digtsamlingen, den såkaldte sonetkrans, blev undervejs en del samtalen mellem Kunsthal Vejles co- founder, projektleder Sanne Juhler Hansen og kunstneren Kate Skjerning. De deler en dyb interesse for det moderne, poetiske digterværk, som herhjemme indgår i Danmarks Kulturkanon. Inger Christensens forfatterskab er oversat til 30 sprog, hun blev kendt og udgivet i det store udland, og er efter sin død i 2009 på vej tilbage i anerkendelse i sit land og fødeby.

Med skiftende sommerfuglelette, lyse toner og mere dystre toner maler digteren med sine ord, og skaber bevidsthed om dødens nærvær og livets skrøbelighed. Gennem en strøm af spørgsmål og svar, som minder om dem, vi alle tumler med, perspektiveres individets plads og værd. I digtets cirkulære opbygning med gentagelse på gentagelse spejles fødsel og død, alt sammen under stor skønheds opløftende vingeslag.

For Kate Skjerning er sommerfuglene i sig selv et billede på generationernes evige kredsløb. De tilsyneladende skrøbelige væsner, som flagrer op fra jordens indre, de har så meget at byde på fra æg, til larve, til puppe, til flugt. Og de lever længere, og rejser længere, end de fleste tror.

Admiral og Sørgekåbe er navnene på en almindelig og en sjælden sommerfugl i Danmark, og de metaforiske navne alene sætter kulør og fortællinger i gang. Om storhed og fald, om op- og nedture. Den maskuline Admiral eksempelvis, i fantasien med kors og bånd og sildesalat, står i kontrast til den feminine Sørgekåbe, der skjuler sig under det sarte og dunkle slag. De forskellige livsbetingelser i det maskuline og det feminine går igen som en rød tråd, også i meget af Kate Skjernings kunst.

Part 1: Kunsthal Vejles Blå Automat

I stedet for at gå naturens smukke sommerfugle direkte i bedene, skaber kunstneren en abstrakt sommerfugleflagren med lette cirkler, beviklet med tekstil. Materialerne er blandt andet Mayflower-garner, et garnmærke, der stammer fra Vejle, som konkretiserer det stedsspecifikke. De tyve små automatrum på Banegårdspladsen er fyldt af enkle, symbolske glimt af sommerfugleliv, og glimt af vore egne.

Part 2: RUM 21 - Borgvold 66

Op af grunden vokser i RUM 21 en sort tekstilskulptur, omgivet af lyse, ægrunde kugler, beklædt med forskellige materialer, der illuderer organisk vækst, insekter og dyr, liv og død i et cirkulært forløb. Vi er på vej ind i det dunkle, i skoven, i eftertanken, i overgangen mellem fantasiens rum og virkeligheden. Kunsten rækker os en Ariadnetråd at følge gennem labyrinten. Part 3: Spinderihallen - Passagen På en pangfarvet væg i den gamle tekstilfabrik får vi en række naturscenerier, skabt af Niels Linnebergs landskabsfotos fra Vejles ådale, skovveje og lysninger, som Kate Skjerning har bearbejdet med broderi. Denne unikke kombination af fotos og sting skaber et svævende, luftigt syn. Nogle steder strammer net og linjer an i maskuline strøg, og andre steder blafrer elegante sommerfugle-abstraktioner omkring over åen og broen. Vi er i eventyrets rum, hvor alt kan ske, og vi er midt i historien om Vejles vækst og vilkår.

Istiden skabte de rivende vandløb i Grejsdalens bakkede terræn. Driftige ingeniører og håndværkere skabte arbejdspladser af vandkraften igennem industrialiseringens tidsalder. Hvad gør vi nu med naturens ressourcer? Admiral og Sørgekåbe leder tankerne hen på en aktuel, nutidig bekymring for planetens skønne skabninger, hvor vi i grådighed og uforstand bortredigerer naturlige levesteder for insekter og fugle. Vi gribes af vemod og forundring, og træffer nye valg, måske.

Part 4: Her og der i by og landskab

I løbet af udstillingsperioden i august, september og oktober inviteres lejlighedsvis til popup-events i og omkring Vejle. Lysinstallationer af fuldmånekugler lægges ud i den blå skumringstime, og der inviteres til meditativt samvær og artist talks på forskellige lokationer, skiftende mellem by og land fra Rådhuspladsen og Havneøen til Grejsdalen med mere. Hver aften, efter mødet med publikum og mørkets frembrud, fjernes lyskuglerne igen fra stedet, for senere i forløbet at vise sig på ny.

Gennem de første dage og uger af Covid-19s fuldstændige nedlukning brød sådanne lysinstallationer frem på vestkysten, først tilfældigt og dernæst fulgt med brændende interesse, samskabt af Kate Skjernings installation og ført videre via Niels Linnebergs installationsfotos på sociale medier. Et fællesskab opstod ved lyset i mørket. Denne gang inviteres publikum med ud i det magiske rum til en eftertænksom oplevelse.

Kunst er katharsis, renselse

Kunst renser ud i trivialiteten, når den tilbyder en intens og sanselig tilstedeværelse i nuet. Rent fysisk tilføres vores hjernes forskellige felter nye impulser, når vi bevæger os væk fra dagligdagens gøremål og lukker op. Som fællessangen, som fodboldglæden, som af et godt kram åbnes sind og sanser.

God tur.

Af Inge Schjødt, komkunst.dk


Billeder

Powered by SmugMug Owner Log In