Untitled photo

I Danmarks Jord

KUNSTPROJEKT I ÅL KLITPLANTAGE - FRA 23. JUNI TIL 22. SEPTEMBER 2013. I slutningen af og efter Anden Verdenskrig lå Danmarks største flygtningelejr i Ål Klitplantage.    I dag er området statsskov, tilhørende Naturstyrelsen Blåvandshuk.

I 1946 levede 35.000 tyske flygtninge i lejren.

Som symbol på alle disse mennesker og deres livsbetingelser som flygtninge, har Niels Linneberg fotograferet 175 beboere fra det nuværende Oksbøl og omegn.De menneskestore fotos bliver hen over sommeren 2013 vist i skoven, hvor de tidligere flygtningene gik rundt og savnede, sørgede, ventede, drømte og håbede. For hver portræt man ser i skoven, kan man således gange med 200, for at få en ide om antallet af flygtninge i skoven, da der var flest.

Den østpreussiske digter Agnes Miegel var en af de mange flygtninge bag pigtråden, og under opholdet her skrev hun digtet ”I Danmarks Jord”.

Hun skrev det til de 4.132 små børn, som døde inden d. 5. maj 1945 - ovenpå strabadserne i forbindelse med flugten til Danmark.

En sommeraften i 1946 fremsagde den aldrende digter med svag stemme sit digt i lejrens sal.

En stor forsamling af mennesker lyttede andægtigt til hendes ord om det, som de alle havde tæt inde på livet.

Følg pilene med dette digt rundt gennem en kort vandre-rute på 1 km. - tæt på hvor det daværende yderhegn til lejren var placeret.

Projektet er støttet af Lida og Oskar Nielsens Fond, Svend Grams Mindelegat og Rosendahls.

Kate Skjerning.

I Danmarks Jord - omtale i Jyske Vestkysten 17. september 2013

Indslag i TV-Syd om projektet

Omtale i Flensburger Tageblatt

Photos

Powered by SmugMug Owner Log In